Diş erozyonu nedirden önce diş minesini bilmeniz gerekir. Diş minesinin insan vücudundaki en güçlü madde olduğunu biliyor muydunuz? Aslında diş minesinin% 96’sı mineraldir ve bu da onu insan vücudundaki en mineralli madde yapar. Spesifik olarak, mine, kristal bir modelde düzenlenmiş kalsiyum ve fosfat olan hidroksiapatitten oluşur. Hem bu bileşenler hem de düzenleri, emayeyi olduğu kadar güçlü yapan şeydir. Ancak bu güçle bile diş minesine zarar verilemez ve yine de zarar görebilir. En yaygın neden, fazla bakteri diş yüzeyinde asidik atık ürünler bıraktığında ortaya çıkan minenin demineralizasyonudur. Bu demineralizasyon daha yaygın olarak diş çürüğü veya diş boşlukları olarak bilinir.
Mine hasarının en yaygın nedeni bu olsa da, diş minesine zarar verebilecek tek şey bu değildir. Mine hasarının bir başka nedeni de diş erozyonudur. Diş erozyonu, diş hekimleri tarafından, bakterilerin neden olmadığı asitlerin diş sert dokusunun kaybı veya aşınması olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdakiler dahil, diş erozyonuna neden olabilecek çeşitli şeyler vardır;
Bruksizm, diş gıcırdatma veya kenetlemeyi tanımlamak için kullanılan terimdir. Her iki davranış da genellikle geceleri ortaya çıkar ve birçok insan bunu yaptıklarının farkında değildir. Bununla birlikte, dişlerinizi düzenli olarak gıcırdatmak veya sıkmak dişlerinizi büyük miktarda anormal kuvvete maruz bırakır, bu da diş minesini aşındırır ve zamanla aşınmasına neden olur.
Tükürük, dişleri korumak için ağızdaki asit içeriğinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, ağız kuruluğu çeken kişiler daha az tükürük üretir ve bunun sonucunda ağızlarında daha yüksek konsantrasyonlarda asit bulunabilir. Ağız kuruluğu genellikle tıbbi durumlardan veya ilaçların yan etkilerinden kaynaklanır.
Yediğin ve içtiğin şeyler diş minesinin aşınmasından da sorumlu olabilir. Yeni başlayanlar için şekerli ve nişastalı yiyecekler diş çürümesine katkıda bulunabilir ve bakteriyel atık üretiminden kaynaklanan erozyona neden olabilir. Sadece bu değil, asitli yiyecek ve içeceklerin kendileri de ağızdaki asit miktarını artırabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı asitli yiyecekler ve içecekler arasında elma, turunçgiller, meyveler, ravent, meyve suları ve sitrik veya fosforik asit içeren gazlı içecekler bulunur.
Diş erozyonunun bir başka nedeni de asidin ağza girmesine neden olan sindirim sorunlarıdır. Bulimia, sabah bulantısı veya diğer nedenlerden dolayı sık sık kusma, diş minesini sürekli olarak sert mide asidine maruz bırakarak aşındırabilir. Ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) da ağızda asidik konsantrasyonların artmasına neden olur.
Diş erozyonu meydana geldiğinde, ilk başta hiçbir belirti olmayabilir. Ancak erozyon süreci diş minesini bozmaya devam ettikçe çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Diş erozyonunun belirtileri şunları içerebilir;
Genel olarak, diş erozyonu, diş minesinizin zarar görmesinin bir yoludur. Bruksizm, ağız kuruluğu, diyet ve sindirim sorunları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Mine erozyonu erken evrelerde hemen fark edilemese de devam ettiği için dişlerde renk değişikliği, hassasiyet, hasar, çentiklenme gibi belirtiler oluşturabilir. Mine erozyonunu önlemenin en iyi yolu yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret etmektir, böylece dişlerinizin durumunu değerlendirebilirler. Periodent diş kliniği diş teli fiyatları hakkında fiyat teklifleri alabilirsiniz. Diş teli fiyatları 2021 hakkında merak ettiğiniz her bilgiyi kliniğimizden öğrenebilirsiniz.