Diş implant, diş hekimliğinde eksik dişlerin yerine konması için kullanılmaktadır. Çene kemiğinize yerleştirilirler ve kemikle karışmalarına izin verilir. Eksik dişlerin yerine geçecek bir kök görevi görürler ve eksik olanların yerini alacak yeni dişler için destek görevi görürler. Diş implantları, doğal dişleri taklit etmeye çok yakındır çünkü bitişik dişlere müdahale etmeden tek başlarına dururlar. Teknoloji ve bilimdeki mevcut gelişme ile implantların başarı oranı yaklaşık % 98’dir.
Bir dişi, birçok dişi veya tüm dişi değiştirme ihtiyacı olduğunda, Dental implantlar genellikle dikkate alınır. Bu işlemin ana amacı restorasyon ve estetiktir. Diş protezinde değerlendirilebilecek genellikle üç seçenek vardır – çıkarılabilir protez, diş köprüsü ve diş implantları. Çıkarılabilir protezler pahalı değildir ancak çok sakıncalı olabilir ve yemeğin tadını etkileyebilir. İmplantlar gemiye çıkmadan önce diş köprüleri popüler bir seçenekti, ancak en büyük dezavantajı, onlara daha fazla baskı uygulayabilecek destek için bitişik dişlere güvenmeleridir. İmplantlar desteğini çene kemiğinden alır ve yakındaki dişler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Faktörler arasında eksik dişin / dişlerin konumu, çene kemiği kalitesi ve miktarı, sağlık durumunuz, maliyet ve tercihiniz yer alır. Diş hekiminiz, iyi bir aday olup olmadığınızı belirlemek için implantın yerleştirileceği yerin kapsamlı bir incelemesini yapacaktır.
İmplant diş cerrahisi, özellikle çene kemiği cerrahisinde uzmanlaşmış lisanslı bir diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Ağız cerrahları ve periodontistler de işlemi gerçekleştirebilir. İmplantın çene kemiğine tam entegrasyonundan sonra, genel bir diş hekimi veya protez uzmanı tarafından yapılabilecek bir kron yerleştirilecektir.
İki ana dental implant türü vardır: endosteal ve subperiosteal. Endosteal, çene kemiğine, subperiosteal ise çene kemiğine yerleştirilir. Subperiosteal, endosteal gibi kalıcı bir özelliğe sahip olmadığı için bugünün dünyasında tekrar kullanılmıyor.
İmplant diş başlıca kullanım alanı, eksik dişlerin oluşturduğu boşlukları doldurmak olsa da, başka kullanımları da vardır. Ayrıca stabiliteleri nedeniyle hareketli protezleri desteklemek için de kullanılırlar. Ayrıca dişleri istenen pozisyonlara taşımak için geçici bir ankraj cihazı (TAD) olarak kullanılabilirler. Daha sonra, işlevlerini başarıyla yerine getirdikten sonra kaldırılırlar.
Dental implantlar sayesinde işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmemenizi sağlayan lokal anestetikler altında gerçekleştirilir. Lokal anestezik sisteminizden atıldığında ameliyat sonrası rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Genellikle pek çok insan, tıpkı bir diş çıkarıldığında olduğu gibi rahatsızlık hisseder. Şişliği azaltmak için ameliyatın gerçekleştiği bölgeye soğuk buz paketi yerleştirilir. Diş hekimlerinin size ameliyat sonrası ağrıları önleyecek bazı ilaçlar yazacaktır. İşlem daha invaziv ise, size daha güçlü bir ilaç verilecek ve iyileşme süresi daha uzun olacaktır.
Konsültasyonunuz sırasında diş hekiminiz implante edilecek alanı inceleyecektir. Muayene, X-ışınları, BT taramaları ve panoramik filmler gibi diş görüntüleme analizlerini içerecektir. Ameliyat için size randevu verilecektir. Operasyon bölgesini rahatlatmak için lokal anestezi kullanılacaktır, böylece prosedürde rahat edersiniz.
İmplant diş yer hazırlamak için varsa zarar görmüş dişlerin alınması vardır. Çoğu durumda, bir alveolar kemik grefti, iyi bir şekilde köklenmesi için bir baz olarak kullanılır. Daha sonra yere yaklaşık altı ay veya daha kısa bir süre iyileşme fırsatı verilecek. Operasyon yerinde diş yok ise kullanılacak kemik grefti kendine özgü olacaktır. Ve mevcut çene kemiğinin üstüne sabitlenecektir. Bu prosedür daha karmaşıktır ve iyileşmesi altı aydan uzun sürer. Bazı durumlarda implantı desteklemeye yetecek kadar çene kemiği varsa, implant uygulaması neredeyse anında uygulanırken hasarlı diş çıkarılabilir.
Sırt bölgesinde üst çenede implant olması durumunda, kemikte hava dolu boşluklar varsa, kemik implantı tutamayabilir. Cerrahlar bu durumu mekanın büyütülmesi ile düzeltebilirler. Böylece implant diş desteklemek için daha fazla kemik bulunacaktır. Sağlam temel görevi görecek güçlü kemik olduğu anda, implant yer alacaktır. Genellikle titanyum direk olan diş implant, çene kemiğine bir iyileştirici başlık yerleştirilirken sabitlenecektir. Daha sonra diş eti, iyileşme dönemine kadar dikilir. Gerekirse iyileşme döneminde eksik dişleri eski haline getirmek için geçici bir protez kullanılabilir.
İyileşme süresi büyük ölçüde çene kemiğinin kalitesine bağlıdır. İyileşme süresi iki ila altı ay arasında olabilir. İyileşme döneminde implant diş kemiğe bağlanır. Ve bu dönemde implant üzerine çok fazla baskı yapılmaması çok önemlidir. Ameliyattan sonra düzenli kontrollere gitmeniz gerekecek. Ve cerrahınız, bölgede enfeksiyon bulunmadığından emin olmak için gerekli tüm kontrolleri yapacaktır. İyileşme döneminden sonra, cerrahınız hastaya implant tedavisinin, etraftaki kemikle karışıp karışmadığını belirlemek için test edecektir. Cerrah bunu onaylar onaylamaz yedek dişi veya kronu yerleştirecektir. İmplant uygulamasından yararlanabilmeniz için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.