Son zamanlarda düzenli olarak dişlerinizi fırçaladığınız halde dişleriniz hala beyaz görünmüyor mu? Cevabınız evet ise, diş taşınız olma ihtimaliniz vardır. Diş taşı genel olarak diş tartarı olarak bilinir. Kabuklu bir birikinti olduğu için diş yüzeyindeki lekeleri hapsederek dişlerde renk değişikliğine neden olur.
Dişlerinize dikkat etseniz bile ağzınızda hala bakteri var. Bakteriler besin parçacıkları ve proteinlerle birleştiğinde diş plağı haline gelir. Bu plak dişlerinizin yüzey alanını kaplar, almış olabileceğiniz diş dolgusuna yapışır ve diş eti çizginizin altına girer. Zamanla tükürük ve plaktaki mineraller kristal benzeri bir madde oluşturmak için birleşir. Bu kristaller sertleştiğinde tartar olur. Tartar dokusu pürüzlüdür. En sık diş eti çizgisinin üstünde ve altında bulunur. Tartarınız olduğunda dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak zorlaşır. Sonuç olarak, çürük olma riskiyle karşı karşıyasınız. Zamanında tartar alınmazsa diş ile diş eti arasında cepler oluşacaktır. Bu durum periodontitis olarak bilinir. Periodontitis tedavi edilmezse ağızda doku ve kemiklerde hasara neden olur.
Normal plak, belirli bir süre düzenli fırçalama ile kolayca çıkarılabilir. Ancak plak dönüştüğünde, onu kendiniz çıkarmanız imkansız hale gelir. Diş taşlarının dişlerinizden çıkarılmasını profesyonel bir görmeniz gerekir. Diş hekimi, tartarı kazımak için keskin diş aletleri kullanacaktır. Bundan sonra diş hekimi, gelecekte daha fazla plak ve tartarın birikmesini önlemek için diş yüzeyini de düzleştirecektir. Tartarın evde çıkarılamamasının nedeni zorlaşmasıdır. Normal bir diş fırçası ve diş ipi, onu çıkarmada herhangi bir fark yaratmaz. Diş taşı, dişlerde sarı veya kahverengi renkli lekelere yol açtığı için kişinin düşük benlik saygısına da katkıda bulunabilir. Diş taşı zamanında tedavi edilmezse ağız kokusuna, ciddi diş eti hastalıklarına ve diş çürümesine neden olabilir.
Diş taşının çirkin görünümü, diş sağlığınızda bir sorun olduğu konusunda size bir fikir vermelidir. Dişlerinizde sarı veya kahverengi lekeler fark ederseniz, bu büyük olasılıkla diş taşı oluşumundan kaynaklanmaktadır. Diş taşı aslında lekeleri kolayca çekmesini sağlayan çok gözenekli bir malzemedir. Diş taşı sadece çürüklere katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda periodontal hastalığa da yol açabilir! Diş tartarı oluştukça diş etlerinizin altına girmeye ve çevresindeki dokuya saldırmaya başlar. Nihai sonuç, tedavi edilmezse diş kaybına yol açabilen diş eti hastalığıdır!
Diş taşını ağzınızdan çıkarmak için diş hekimlerini arıyorsanız, Periodent diş kliniğine gelebilirsiniz. Diş hekimliği alanında yılların tecrübesi ve doğru uzmanlıkla Periodent, diş hastalarını % 100 başarı oranıyla tedavi etmektedir. Hastalarını tedavi etmek için son teknoloji aletler kullanan en kalifiye ve uzman diş hekimlerinden bazılarına sahipler.
İyi bir ağız sağlığının ilk adımı, her zaman dişlerinize ve ağzınıza iyi bakmanızı sağlamaktır. Ara sıra diş fırçalamak yerine günde en az iki kez fırçalamayı alışkanlık haline getirin. Sabah kahvaltınızı yedikten sonra ağzınızda plak kalmaması için iyice fırçalayın. Diş tartarı kontrollü bir diş macunu seçin. Düzenli olarak diş ipi kullanmak da ağzınızı temiz ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır. Her zaman diş sağlığınızın zirvesinde kalmak için her altı ayda bir diş hekiminizle randevu ayarlayın. Herhangi bir diş ağrısı hissederseniz veya zamanla kötüleşen bir diş boşluğu görürseniz, daha fazla beklemeyin ve hemen randevu alın.