Sabah ve akşam, yemek veya atıştırmadan sonra dişlerinizi fırçalamak ağız ve diş hijyeninin hayati bir parçasıdır. Bunun nedeni, ağzın dişlerde plak oluşturan milyonlarca bakteri içermesi ve bu da diş çürümesine, ağız kokusuna ve diş eti hastalığına neden olmasıdır. Diş teli bakımı, bu ağız hijyeni rutinini sürdürmek daha da önemlidir, çünkü yiyecekler diş tellerine yapışabilir. Diş teli bakımı sağlamak için yapmanız gereken başka şeyler de var. Diş tellerinize bakmanıza yardımcı olmak için, taktığınız diş tellerinin türüne bağlı olarak bazı bakım ipuçları hazırladık. İşte diş teli bakımı hakkında bilgiler;
Diş hekimlerinin herkese günde en az iki kez, sabah ve akşam fırçalamaları tavsiye edilir. Diş telleriniz varsa, her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Bunun nedeni, diş tellerinin plak oluşumuna neden olabilecek küçük yiyecek parçacıkları biriktirme eğiliminde olmasıdır ve bu da sayısız diş sağlığı sorununa yol açabilir. Dişlerinizde ve diş tellerinizde yiyecek kalıntısı kalmadığından emin olmak için her yemekten sonra (ara öğünler dahil) fırçalamak en iyisidir.
Kısa fırçalama hareketleri kullanın ve her dişin yüzeyini (çiğneme yüzeyinin yanı sıra iç, dış) fırçalamayı unutmayın. Ayrıca diş etlerinizi diş tellerinin hemen üzerinden, nazikçe dairesel hareketlerle ve diş etine 45 derece açıyla fırçalamalısınız. Kancalı diş tellerine ekstra dikkat etmelisiniz çünkü bunlar plak tutma olasılığı daha yüksek olan bölgelerdir. Bütün gün evde olmadığınız sürece, bu, diş fırçanızı ve diş macununuzu işe veya okula yanınızda getirmeniz gerektiği anlamına gelir. Gün içinde onları unutursanız, ağzınızı suyla iyice çalkalayın.
Elektrikli diş fırçası satın almanıza gerek yok; yumuşak yuvarlak kıllara sahip herhangi bir diş fırçası işi yapacaktır. Ancak elektrikli bir diş fırçası tercih ediyorsanız ve her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamaya teşvik edeceğini düşünüyorsanız, yuvarlak, sallanan başlı bir diş fırçası tercih edilecektir.
1000 ppm’nin üzerinde florürlü diş macunu tavsiye edilir. Florür, mine yüzeyini güçlendirerek diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur ve plak bakteri büyümesini engeller. Hassas dişleriniz veya diş etleriniz varsa, ekstra duyarsızlaştırıcı içerikli bir diş macunu aramak isteyebilirsiniz.
Florürün faydalarından daha önce bahsetmiştik, o halde florürlü bir gargara diş teli bakımı için önemlidir. Çürükleri önlemeye yardımcı olmak için fırçaladıktan sonra yaklaşık bir dakika ağzınızı çalkalayın. Bunu geceleri en az günde bir kez yapmalısınız. Her yemekten sonra gargara kullanmaya gerek yoktur.
Diş teli temizliği için diş ipi kullanımı mümkündür! Aslında, piyasada özellikle diş teli kullanan kişiler için tasarlanmış bazı diş ipi ürünleri vardır. Diş hekimliğinin ayrıca size belirli ürünler önerebilir.
Dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarından veya diş tellerinizin arasında olan plaklardan kurtulmak için günde bir kez diş ipi kullanmalısınız. Çok fazla kuvvet uygulamayın ve dişler arasında nazikçe ve dikkatlice diş ipi kullanın. Diş telleriyle kullanılmak üzere tasarlanmış bir diş ipi ürünü satın aldıysanız, talimatlara da başvurabilirsiniz.
Diş teli bakımı kolaylaştırmak istiyorsanız, belirli yiyecek türlerinden uzak durduğunuzdan emin olun. Karamel, patlamış mısır veya fındık gibi çiğneme gerektiren veya sert yiyecekler tellerinize kolayca yapışabilir ve çıkarılması gerçekten zor hale gelebilir.
Elma ve havuç gibi sağlıklı ve lezzetli yiyecekler için, tellerin zarar görmesini önlemek için onları daha küçük, ısırık büyüklüğünde parçalara ayırmalısınız. Bunları tamamen yemekten kaçınmaya gerek yok.
Diş teli bakımı hakkında emin değilseniz, bir sonraki ziyaretinizde diş hekiminize danışın ve diş hekiminizden dişlerinize nasıl düzgün bir şekilde bakmanız gerektiğini göstermesini isteyin. Diş teli temizliği hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.