Diş teli dünya çapında en çok tercih edilen, alternatif diş estetiği tedavilerindendir. Diş teli tedavi sürecine ilişkin pek çok merak edilen husus bulunmaktadır. Diş teli hakkında merak edilenler ve diş teli tedavi sürecinde sıkça sorulan soruların en başında ise tedavinin hangi yaş aralığına uygulanabilindiğidir.
Diş teli, estetik anlamda en etkin tedavilerin başında gelmektedir. Ortodonti tedavisinde tel takma işlemi yapılmadan önce dişlerdeki sorunlar tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin dişlerde yer alan çürükler, diş taşları veya diş eti rahatsızlıkları öncelikle çözümlenmelidir. Diş temizliği ve akabinde ağızdaki tüm sorunlar çözülmelidir.
Diş teli ne zaman takılır ve tedavi süreci nasıl devam eder hususları ise diş ve diş etlerinin sağlığı, diş yüzeyinin temizliği, kişinin yaşı, yine kişinin ağız ve çene sağlığı ile bağlantılıdır. Bu kapsamda diş teli ağız, çene, diş eti problemlerinin tamamlanmasının hemen ardından uygulanmaktadır.
Diş teli hakkında merak edilenler arasında bir diğeri ise diş tali takımının ne kadar süreceğidir. Diş teli hekim tarafından istemlenen dolgu, diş temizliği veya çene operasyonlarından sonra başlanmaktadır. Diş teli diş temizliği sonrasında takılmaktadır. Metal braket adı verilen dişlerin üst kısımlarına yerleştirilen malzemelerin yapıştırılması, tellerin aralarından geçirilip sıkıştırılma işleminin tamamlanması totalde 1 saat sürmektedir.
Kolayca gerçekleştirilen birkaç işlemi kapsayan bu operasyon sonrasında diş tellerine dikkat etmeli, sert veya aşırı katı cisimlerin yenmemesine özen gösterilmelidir. Diş teli takılması ne kadar sürer, diş işlemlerinin tamamlanması ile birlikte 1 saat sürecektir.
Diş teli genel kapsamda değerlendirildiğinde her ne kadar iki dişe uygulandığı düşünülse de doktor istemine göre sadece üst çeneye de uygulanabilinmektedir. Üst dişlerdeki yapısal, dizilimsel bozukluklara sahip kişilerin sürekli akıllarında olan, sadece üst dişlere tel takılır mı problemi bir hekim ile çözümlendirilebilir. Hekim ile planlanan tedavi sürecinde hastanın talebi, dişlerin dizilimsel konumları değerlendirilerek sadece üst veya alt çeneye tel uygulanabilinmektedir.
Diş teli tedavi süreci hekim eşliğinde planlanmaktadır. Hekim hastanın anatomik, çene ve kişisel özelliklerini değerlendirerek hastaya ortalama diş teli tedavisinin ne kadar süreceğini belirtmektedir. Diş teli en kısa ne zaman çıkar ve etkili şekilde sonuçlar elde edilir, problemleri hekime danışılmalıdır. Ağız, çene ve anatomik yapılar kapsamında diş telinin en erken 12 ayda çıkabileceği, daha erken süreçlerde çıkması durumunda ise dişlerin eski haline dönme eğiliminin yüksek olabileceği gözlemlenmiştir.
Ortodontik tedavinin en meşakkatli tarafı da dişlerin üzerinde teller varken ağız bakımının yapılmasıdır. Bu tedavinin etkin, estetik kaygıların giderilmiş, dişlerdeki bozukluk ve çapraşıklık görünümünden kurtulmuş olmak için diş teli bakımı kritik bir öneme sahiptir. Pek çok diş teli kullanan hastalar ve kullanmayı düşünen kişiler diş teli nasıl fırçalanır hususunu düşünmektedir. Hastanın ortodonti tedavisi sürerken diş teli bakımı, hem ağız ve diş sağlığı bakımından hemde tedavi süresi için oldukça önemlidir.
Diş teli fırçalama işlemi esasında oldukça basit bir işlemdir. Diş hekimlerinin önerdiği veya herhangi bir eczaneden satın alabileceğiniz diş teline özel fırçalar satılmaktadır. Şayet bu fırçalardan bulunamıyorsa, ucu yumuşak bir fırça ile günde en az 3 kez dişler hafifçe bası uygulayarak fırçalanmaktadır.
Bu işlemi ara yüz fırçaları alarakta destekleyebilirsiniz. Özellikle görünmez diş teli denilen dişin arka yüzeyine takılan teller için ara yüz fırçası büyük kolaylık sağlar. Son olarak braketlerin zarar görmemesi adına asitli içeceklerden uzak durmakta fayda var.
Uzun süre devam eden diş teli tedavisinden sonra, pekiştirme tedavisi adı altında dişlere bir tel daha uygulanmaktadır. Bu tel takım işlemi, görünen ya da diş estetiğini etkileyen bir malzeme değildir. Dişlerin arka kısımlarına tıbbi bir yapıştırıcı madde ile ince yapıda bir tel uygulanmaktadır. Diş teli çıktıktan sonra takılan tel günlük yaşamınızı kesinlikle etkilememektedir.
Diş teli çıktıktan sonra dişlerin bozulması oldukça kritik bir durumdur. Bu durum genel olarak pekiştirme tedavisinin devam ettirilmemesi, dişlerin pekişmemesi veya diş anatomik yapısının bozulmaya meyilli olmasından kaynaklanmaktadır. Pekiştirme tedavisinin bir yaş sınırı yoktur. Tel tedavisi görmüş ve dişlerin bir müddet daha desteklenmeye ihtiyacı olduğu durumlarda tel tedavisi görmüş her hasta için uygulanması gereklidir.
Diş telleri takılmadan önce dişlerde bulunan çürükler tedavi edilir. Diş taşı temizliği yapılır. Çekilmesi gereken yirmilik dişler varsa bunlar çekilir.
Dişlerin üzerine tıbbi yapıştırıcı sürülür ve braketler tek tek yapıştırılır. Daha sonra braketlerin içinden teller geçirilir.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Diş teli takma işlemi anestezi uygulanmayan ve acı vermeyen bir işlemdir.
Diş teli takma işlemi yetişkinlerde ve çocuklarda aynı şekildedir.
Süt dişleri düşen, dişlerde veya çenede ortodontik bozukluğu olan herkese ortodonti tedavisi uygulanır. En uygun yaş 9-14 yaş aralığı olarak bilinir.
Diş teli çıkartıldıktan sonra dişlerin arka kısmına ince bir tel takılır. Buna pekiştirme tedavisi denir. Dişlerin geri bozulmaması için bir müddet daha bu teli kullanmanız gerekir.