Çoğu insan muhtemelen zaman zaman dişlerini gıcırdatır ve sıkar. Tıbbi olarak dişleri gıcırdatma hastalığı adı verilen ara sıra diş gıcırdatma genellikle zarar vermez, ancak düzenli olarak diş gıcırdatma meydana geldiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir.
Çiğnemek ve konuşmak için kullandığımız kaslar vücudumuzdaki en güçlü kaslardan bazılarıdır. Özellikle dört kas, konuşmayı, ağzımızı kapatmayı, çiğnemeyi ve mandibulamızı (alt çene) bir yandan diğer yana hareket ettirmeyi mümkün kılar. Ağzımız bu normal işlevlerden hiçbirini uygulamadığında, üst ve alt dişler çoğu zaman rahat bir şekilde birlikte dinlenmelidir. Bazen kaygı, öfke veya kesin kararlılık çenemizi sıkmamıza veya dişleri gıcırdatma neden olabilir. Zaman zaman bu iyi olsa da, alışılagelmiş dişleri sıkma, ileride dişler, çene veya genel sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dişlerini sıkan çoğu insan aynı zamanda dişlerini gıcırdatır. “Bruksizm” terimi her iki eylemi de ifade eder. Sürekli olarak çeneyi sıkmak dişlerde bir miktar strese neden olabilirken, dişleri birlikte dişleri gıcırdatma çatlaklar, kırılmalar ve gevşek dişler gibi daha kötü sorunlara yol açabilir.
İnsanların gülümsemelerine zarar verdiklerini bilmedikleri için uyurken bruksizm yaşamaları çok yaygındır. Periodent, rutin bir diş ziyaretinde ağzınızı incelediğinde bruksizmin olup olmadığını kolayca anlayabilir. Herhangi bir hasar meydana gelmişse, tutarlı hasara ayak uydurmak için Bonding veya porselen veneer gibi çok daha güçlü bir alternatif önerebilir. Ayrıca dişlerinizi korumaya yardımcı olmak için geceleri takılacak bir ağızlığı da özelleştirebilir.
Dişleri gıcırdatma stres ve endişeden kaynaklansa da, genellikle uyku sırasında ortaya çıkar ve büyük olasılıkla anormal bir ısırık veya eksik veya çarpık dişlerden kaynaklanır. Uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğundan da kaynaklanabilir.
Bruksizm dişlerin sorumlu kaslardan biri olan temporal fossa kafatasına kadar uzandığından, aşırı kullanımı tekrarlayan baş ağrılarının ve kas ağrıları bir nedeni olabilir. Kilitli çeneler aynı zamanda neden olabileceği kas temporomandibular eklem iltihabı ve spazmları nedeniyle bruksizmin bir yan etkisidir.
Dişleri gıcırdatma genellikle uyku sırasında meydana geldiğinden, çoğu insan dişlerini gıcırdattığının farkında değildir. Bununla birlikte, uyandığınızda baş ağrıları veya ağrıyan çeneniz, bruksizmin açık bir belirtisi olabilir. Çoğu zaman insanlar dişlerini geceleri gıcırdatma işiten sevdiklerinden gıcırdattığını öğrenirler. Dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüpheleniyorsanız, diş hekiminizle konuşun. Çene ekleminde hassasiyeti ve yüzeylerde aşınmalar gibi bruksizm belirtileri için ağzınızı ve çenenizi inceleyebilirler.
Bazı durumlarda, kronik dişleri gıcırdatma, dişlerin kırılmasına, gevşemesine veya kaybına neden olabilir. Bu olaylar meydana geldiğinde köprüler, kronlar, kök kanallar, implantlar, kısmi protezler ve hatta tam protezler gerekebilir. Sadece dişlerin ciddi şekilde gıcırdatılmasına zarar verip diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çenenizi etkileyebilir.
Dişleri gıcırdatma sorunu yetişkinlerle sınırlı değildir. Çocukların yaklaşık % 15 ila% 33’ü dişlerini gıcırdatmaktadır. Dişlerini gıcırdatan çocuklar bunu en yoğun iki zamanda yapma eğilimindedir – süt dişleri ortaya çıktığında ve daimi dişleri geldiğinde. Çoğu çocuk, bu iki diş seti tam olarak geldikten sonra diş gıcırdatma alışkanlığını kaybederler.
Stresi azaltmak ve şekerleme, karamel veya biftek gibi çiğnenmesi zor yiyeceklerden kaçınmak, aşırı çalışan çene eklemi kaslarının gevşemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca sakız çiğnemekten ve ağzınızı tutarlı bir şekilde çok geniş açmaktan da kaçınmalısınız. Periodent, konsültasyonunuz sırasında bruksizm tedavi için ek öneriler sağlayabilir.
Bruksizm veya yan etkileri yaşıyorsanız Periodent diş hekimi ağzınızı değerlendirebilir ve bruksizm tedavi önerisinde bulunabilir. Randevu ayarlamak için lütfen bugün bizi 90 (212) 563 19 19 numaralı telefondan arayın veya çevrimiçi iletişim formumuzu doldurun.