Zaman zaman ağız kuruluğu genellikle endişe nedeni değildir. Ancak her gece veya sabah sürekli ağız kuruluğu yaşıyorsanız, çiğneme, yutma, konuşma ile ilgili sorunlar oluşturabilir ve ayrıca çürükler ve diş eti hastalığı gelişme olasılığınızı artırabilir. Ağzınızın neden bu kadar kuru olduğunu merak ediyorsanız, aşağıdaki bilgiler ağız kuruluğu nedenleri ve ağız kuruluğu nasıl geçer hakkında yardımcı olacağız.
Ağız Kuruluğu Nedir?
Kserostomi olarak da adlandırılan ağız kuruluğu nedenleri, ağzınızın tükürük bezlerinin ağzınızı ıslak ve yağlı tutmaya yetecek kadar tükürük üretmediği tıbbi bir durumdur. Kalıcı ağız kuruluğu çok rahatsız edici olabilir ve sizi ağız sağlığı sorunları açısından riske atabilir. Yiyecek parçacıklarını temizlemek, asitleri nötralize etmek ve diş çürümesine neden olabilecek bakterileri kontrol altına almak için iyi miktarda sağlıklı tükürük gerekir. Ancak ağız kuruluğu yaşadığınızda, dişlerinizi ve diş etlerinizi korumak için yeterli tükürüğünüz olmayacaktır.
Ağız Kuruluğu Nedenleri
Ağız kuruluğu nedenleri tükürük bezleri yeterince tükürük oluşturmadığında ortaya çıkarken, ağız kuruluğu nedenleri durumunuza aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilir;
Belirli sağlık koşulları. Otoimmün hastalıklar, diyabet, felç, Alzheimer hastalığı, pamukçuk, HIV / AIDS, sinir hasarı, alerji ve diğer sağlık sorunları ağız kuruluğuna katkıda bulunabilir.
Kanser tedavileri. Kemoterapi ilaçları tükürük üretimini engelleyebilir ve radyasyon tedavisi tükürük bezlerine zarar verebilir.
Bazı ilaçlar. Reçetesiz satılan ilaçların ve reçeteli ilaçların çoğu ağız kuruluğuna neden olabilirken, tükürük üretimi ile ilgili daha fazla soruna neden olma eğiliminde olan türler, yüksek tansiyon, depresyon ve anksiyeteyi tedavi edenlerdir. Bazı dekonjestanlar, antihistaminikler, kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler de ağız kuruluğuna neden olabilir.
Uyurken horlarsan nefes alırken ağzın açık kalır ve bu da ağız kuruluğu nedenleri arasındadır.
Sigara, tütün kullanımı ve alkol içmek. Tüm bu davranışlar tükürük üretimini azaltabilir ve ağız kuruluğu semptomlarını artırabilir.
Yaşınız. Yaşlandıkça, vücudunuzun ilaç işleme yeteneğindeki değişiklikler, uzun süreli sağlık sorunları ve hatta yetersiz beslenme nedeniyle ağız kuruluğu yaşayabilirsiniz.
Ağız Kuruluğu Tedavisi
Neyse ki, diş hekiminiz veya doktorunuz ağız kuruluğu tedavisi önerebilir ve ilaçta değişiklik yapmak veya dozajınızı ayarlamak da dahil olmak üzere durumla ilişkili rahatsız edici semptomları hafifletmenize yardımcı olabilir. Diğer ağız kuruluğu tedavisi ve ilaçları şunları içerir;
Tükürük bezlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olan bazı tıbbi tedaviler
Evinizde nemlendirici kullanmak – özellikle uyurken
Semptomları hafifletmek için ağız kuruluğu durulamaları ve tükürük uyarıcıları kullanmak
Geceleri protezlerin çıkarılması
Gün boyunca sık sık soğuk su veya diğer şekersiz içecekler içmek
Kuru, gevrek, baharatlı ve tuzlu gıdalardan kaçınmak
Kafein tüketimini azaltmak
Lifli sebzeler ve meyveler gibi nem açısından daha zengin yiyecekler yemek
Su alımını artırmak
Gün boyu şekersiz sakız çiğnemek
Tütün kullanımını durdurmak ve alkollü içeceklerden kaçınmak
Tükürük bezlerini uyarmaya ve ağzınızı nemlendirmeye yardımcı olmak için uygun bir ağız hijyeni rutini uygulamak
Profesyonel diş temizliği ve muayeneleri için diş hekiminizi altı ayda bir görmek
Ağız kuruluğu, dişlerinizi ve diş etlerinizi çürümeye ve hastalığa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ağız kuruluğu nasıl geçer hakkında daha fazla bilgi için, Periodent diş hekimlerimizle bir diş muayenesi planlamanız önemlidir. Rahatlamanıza ve ağız kuruluğu nasıl geçer hakkında yardımcı olmanın yanı sıra diş çürüğü ve diş eti hastalığının erken belirtilerini tedavi etmek için buradayız. Randevu almak için bizi bugün arayın.