BONDİNG NEDİR?

Bonding ; diş yüzeyindeki doku kaldırılmadan, doğal dişlerde istenilen bölgelere estetik dolgu uygulanarak diş formunun değiştirilmesi işlemidir. Estetik diş hekimliğinde bonding; dişlerin rengini koruyarak, diş arasındaki boşlukların kapatılması veya diş kırıklıklarını tamamlamak amacı ile lamina ve kuron kaplamaya alternatif olarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir.

Avantajları şunlardır;

  • Aşındırmaya ihtiyaç duyulmadan uygulanır.
  • Tek seansta işlem tamamlanır.
  • Dişlerin arasında oluşan boşlukları diş rengini koruyarak kapatır.
  • Şekil bozukluklarını dışarıdan belli olmayacak şekilde düzeltir.
  • Uzun ömürlüdür, dışarıdan belli olmaz.
  • Anesteziye ihtiyaç duymadan uygulanır.
  • Estetik diş hekimliğinde kullanılan dolgu malzemeleri ile en iyi sonuçları verir.

bonding-nedir

Estetik diş hekimliğinde doku dostu olarak en çok kullanılan tedavi şeklidir. Diş hekimi doğal dişlerde en az miktarda doku kaybı ile bu işlemi gerçekleştirebilir.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Adeziv kompozit dolgular diş hekimliğinde, dişlere yapışan dolgu maddelerdir. Doğal diş yapısı cilalandıktan sonra adeziv maddeler diş yüzeyine yapıştırılarak dişlerin şekillerinin istenilen görünüme getirilmesi sağlanır. Bonding uygulaması yapılırken dişlerde aşındırma yapmaya gerek kalmadan ağız ve diş sağlığı, estetik açıdan tek seansta değişir.

Bonding herkese uygulanabilir mi?

bonding-nedir

Bonding uygulaması yaptırmak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Her yaşta uygulanabilen kolay bir işlem olduğu için tüm yaş gruplarında sıklıkla uygulanmaktadır.

Bonding uygulamalarının ömrü ne kadardır?

Bonding uygulamlarında diş sert bir baskıya maruz kalmadığında ortalama kullanım süresi 5-10 yıl arasında değişmektedir. Çok sert nesneleri ısırma ve kırma, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar, bu estetik dolguların ömrünü kısaltabilmektedir.

Bonding Fiyatları

Ücreti belirleyen faktörler; hekim tecrübesi, kullanılan malzeme, uygulanacak diş yapısına ve sayısına göre değişmekle birlikte ortalama olarak tek dişe uygulandığında 600₺ ile 900₺ aralığında fiyatı değişmektedir. Bonding fiyatları genellikle diğer estetik işlemlere göre daha ekonomiktir. 

Bonding uygulaması sonrası nelere dikkat edilmeli

Bonding uygulamasından sonra ilk 48 saat içinde lekelerden korumak ya da oluşumlarını en aza indirmek için renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Hemen kullanılan çay, kahve, sigara dişte kullanılan malzemenin renklenmesine neden olur.

Bonding tedavilerinin bakımı için, diş fırçası, diş macunu, diş ipi, ara yüz fırçası gibi rutin ağız bakımı yeterli olacaktır. Belli aralıklarla yaptıracağınız kontroller tedavi ömrünü uzatacaktır.

bonding-nedir-bonding-uygulamasi

Bonding Hakkında Merak Edilenler


Bonding uygulamalarında anesteziye ihtiyaç var mıdır?

Uygulama sırasında genel olarak anesteziye gerek duyulmamaktadır.

Bonding sistemleri nerelerde uygulanır?

Bonding sistemi; dişler arasındaki boşlukları (diastema) kapatmak, çürük ve kırık dişlerin tedavisi, kalıcı renklenme problemleri, dişlerde yapılacak renk ve şekil değişikliğiyle gülüş tasarımı tedavilerinde başvurulan yöntemdir.

Bonding tedavi süresi ne kadar sürer?

En büyük özelliği tedavi süresinin kısa olmasıdır. Yapılacak işleme göre seans sayısı belirlenir. Tek diş uygulamaları hastanın en fazla 1 saatini alacak bir işlemdir.

Bonding uygulamalarından sonra renk değişimi olur mu?

Bonding tedavilerinde renk değişimini etkileyen en önemli faktör cilalamadır. Başarılı bir cilalama daha sonraki renk değişimlerinin önüne geçecektir. Hastanın yoğun olarak sigara, çay, kola, kahve vb renklendirici etkisi olan gıdaları tüketmesi renklenmeyi hızlandırır. Ancak diş etkenlere bağlı renk değişimi basit cilalama işlemleriyle giderilebilir.

Bonding uygulaması pahalı mıdır?

Bonding tedavisi, genellikle diğer estetik işlemlere göre daha ekonomiktir. Ücreti belirleyen faktörler- kullanılan malzeme, uygulanacak diş sayısıdır.

Bonding herkese uygulanabilir mi?

Bonding tedavisi hemen hemen bütün yaş gruplarına uygulanabilir. Çocuklar, ergenlik çağındakiler, yetişkinler ve yaşlılarda güvenle uygulanan bir tedavi seçeneğidir.

Türkçe