Çene ameliyatı veya ortognatik cerrahi, üst ve alt çenedeki büyüme oranlarındaki farklılıkları düzeltmektedir. Yaralanma ve doğum kusurları nedeniyle genellikle yanlış bir ısırmayı ve yanlış hizalanmış çeneleri düzeltmek için yapılır. Ortodonti dişlerinizdeki bazı ısırık problemlerini düzeltebilmesine rağmen, düzeltici çene ameliyatı da gerekebilir. Konsültasyon sırasında değerlendirilmesi gereken ortognatik cerrahi belirtiler şunlardır:
Düzeltici çene ameliyatından fayda görebilecek kişiler arasında yanlış hizalanmış dişler veya çenelerden kaynaklanan yanlış bir ısırık olanlar yer alır. Bazı durumlarda üst ve alt çene ameliyatı farklı oranlarda büyüyebilir. Yaralanmalar ve doğum kusurları da çene hizalamasını etkileyebilir. Ortodonti genellikle ısırık veya tıkanma problemlerini düzeltebilir. Sadece dişler yanlış hizalandığında, çenelerin yanlış hizalanmasını düzeltmek için düzeltici çene cerrahisi gerekli olabilir.
Açık Bir Isırık Düzeltme: Çenenin üst diş taşıyan kısmındaki kemiğin bir kısmı çıkarılır. Üst çeneye daha sonra plakalar ve vidalarla yerine sabitlenir.
Çıkıntılı Alt Çene Ameliyatı: Çenenin arka kısmındaki kemik ön kısımdan ayrılır ve alt çene ameliyatı diş taşıyan kısmının uygun hizalama için geri hareket ettirilebileceği şekilde modifiye edilir.
Gerilen Alt Çene veya Zayıf Çene Düzeltilmesi: Alt çene kısmındaki kemik, tabanından ayrılır ve modifiye edilir. Alt çene ameliyatı diş taşıyan kısmı ve çenenin bir kısmı öne doğru yeniden konumlandırılır.
Ameliyatınızdan önce ortodontik teller dişleri yeni bir konuma taşır. Dişleriniz ameliyattan sonra birbirine uyacak bir konuma getirildiğinden, ilk başta ısırığınızın iyileşmekten çok kötüye gittiğini düşünebilirsiniz. Ağız Diş ve Çene Cerrahınız ameliyat sırasında çenenizi yeniden konumlandırdığında, dişleriniz birbirine tam oturmalıdır. Ameliyat öncesi ortodontik tedaviniz tamamlanması için bazı işlemler gerçekleşir. Röntgenler, resimler ve dişlerinizin modelleri dahil olmak üzere ek veya güncellenmiş kayıtlar ameliyatınıza rehberlik etmek için alınabilir. Prosedüre bağlı olarak düzeltici çene ameliyatı genel anestezi yapılabilir. Bu işlem hastanede, bir ambulatuvar cerrahi merkezinde veya ağız ve çene cerrahisi ofisinde yapılabilir. Ameliyatın tamamlanması bir ila birkaç saat sürebilir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahınız, çene kemiklerini özel ihtiyaçlarınıza göre yeniden konumlandıracaktır. Bazı durumlarda kemik eklenebilir, çıkarılabilir veya yeniden şekillendirilebilir. Çenelerinizi yeni pozisyonlarında tutmak için cerrahi plakalar, vidalar, teller ve lastik bantlar kullanılabilir. Kesiler genellikle görünür yara izini azaltmak için ağız içinde yapılır. Ancak bazı durumlarda ağız dışında küçük kesiler gerekir. Bu gerekli olduğunda görünümlerinin en aza indirilmesine özen gösterilir. Ameliyattan sonra, cerrahınız katı ve sıvıları içerebilen değiştirilmiş bir diyet oluşturabilir. Talimatların yanı sıra normal bir diyete geçiş için bir program sağlayacaktır. Ayrıca tütün ürünlerini kullanmaktan kaçınmanız ve yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmanız istenebilir. Düzeltici çene ameliyatını takiben ağrı, ilaçla kolayca kontrol edilir. Hastalar, genellikle nasıl hissettiklerine bağlı olarak ameliyattan bir ila üç hafta sonra işe veya okula dönebilirler.