Diş sağlığı ve dil temizliği ağız hijyeni açısından çok önemlidir. Hepimiz nefesimizi ve ağzımızın genel sağlığını önemsiyoruz, bu nedenle dişlerimizi fırçalayarak ağzımızı da düzenli olarak temizliyoruz. Bazıları bunu her yemekten sonra, bazıları günde iki kez, bazıları da günde bir kez yapar. Diş fırçalaması sonrası diş ipi kullanımı ağız hijyeni açısından gereklidir. Ancak bilinmesi gereken bir diğer husus ise dil bölgesinde bulunan bakteriler dişlerde bulunanlardan çok daha fazla olduğudur. Bir çok insan dil temizliği görmezden gelsede dil temizliği, diş temizliği kadar önemlidir.
Bunun nedeni, zararlı bakterilerin dilin pürüzlü yüzeyinde kolayca gelişebilmesidir. Dil yapısındaki koşullar bakterilerin büyümesi için oldukça elverişlidir. Dili ihmal ederek, sadece dişlerimizi fırçalarsak 1-2 saat içerisinde dil yüzeyinde yer alan bakteriler tekrar dişlere yapışacak ağız ve diş hijyeni korunamayacaktır. Dilin temizlenmesi bu noktada çok önemlidir.
Bu makale dil temizliği faydaları odaklanmaktadır ve içinde size dilinizi nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğiniz konusunda ipuçları verirken, aynı zamanda dil temizliği nasıl yapılır ve dil temizliği nasıl yapılır ayrıntılı olarak tartışacağız.
Dil temizliği faydaları aşağıda listelenmiştir;
Yukarıda belirtildiği gibi dil temizliği faydaları gördük. Şimdi, dişlerinizi düzgün bir şekilde temizleyemezseniz bazı komplikasyonlarla karşılaşma riskiniz olduğunu biliyor musunuz? Doğru ağız hijyenine dikkat etmezseniz neyi kaybedeceğinize bir bakalım.
Dilinizde biriken bakteri dişlerinize yayılabilir. Diş etlerinin kırmızı ve iltihaplı hale geldiği, diş eti iltihabı olarak bilinen bir duruma neden olur. Bu durum tedavi edilmediğinde, iltihap artabilir ve periodontal hastalık olarak bilinen duruma ilerleyebilir. Periodontal hastalıkta diş etleri, dişlerden uzaklaşmaya başlar ve orada oluşan boşluk enfekte olur. Dişler düşmeye başlayabilir, periodontal hastalık bir iltihaplanmaya neden olduğunda ve iltihap kronikleştiğinde kalp krizi, felç hatta düşük yapma riskini artırabilir.
Dilinizi temizlemediğinizde ortaya çıkabilecek bir diğer sorun, dil renginizin değişmeye başlamasıdır. Kahve gibi içecek veya yiyecek parçacıkları biriktiğinde dildeki papilla lekelenebilir. Dil fırçalanmadığında, bakteriler dilin görünümünü etkileyerek biraz karanlık ve tüylü görünmesine neden olabilirler. Düzenli olarak dil temizlendiğinde ise bu durum tamamen ortadan kalkar.
Basit bir yol dilinizi fırçalamaktır. Dilinizi temizlemek için bir dil kazıyıcı ederek bunu kullanabilirsiniz. Diş fırçası kullanacaksanız en iyisi ağızdan uzaklaşmaktır. Böylece kiri dilinize geri sürtmemiş olursunuz. Sert kıllı fırçalar dile zarar verebileceğinden, bunu yapmak için yumuşak bir diş fırçası kullanmak zorunludur. Tabi biz dil kazıyıcı kullanmanızı daha çok tavsiye etmekteyiz.
Dili kazıdığınızda nazik ama sıkı bir şekilde dil kökünden alın. Ve sonra ayrı ayrı uca doğru hareket ettirin. Dilinizin üzerindeki bakteri veya kokuyu gidermek için artıkları yıkadığınızdan emin olun. Yiyecek ve bakteri kalıntılarının çoğunun dilin arkasında bulunduğunu unutmayın. Bu yüzden o bölgelere birden fazla uygulama yapın. Bir hatırlatma olarak lütfen çok sert kazımayın, dilde iyileşmesi biraz zaman alabilecek yaralanmalara neden olabilir.
Ağzınızı kazıdığınızda, gargara ile durulayın. Bu dilinizde ve ağzınızda kalan tüm bakterileri etkisiz hale getirecektir. İki üç kez çalkalayarak gargara yapın. Son bir tavsiye, lütfen dilinizi günde en az bir kez temizlemenizi bir gereklilik haline getirin. Dil temizliği nasıl yapılır ilgili bu ipuçlarının yardımcı olduğunu ve uygun bir ağız hijyenini korumanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Dil temizlemenin en iyi yöntemlerinden biride diş hekimine başvurmanızdır. Diş hekimi dil temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri birer birer anlatacaktır. Diş taşlarınızdan kurtulmayıda unutmayın, sağlık bir diş için dil temizliği kadar diş taşı temizliğide önemlidir. Bu konuda online randevu almaktan çekinmeyin. Periodent Diş Kliniği olarak en iyi hizmeti vermek için buradayız.
Dil temizliği Nasıl Yapılır?
İyi bir dil temizleme işlemi için eczanelerde satılan dil kazıyıcı alarak işe başlayın. Diş fırçaları dilinize zarar verebilir.
Diş fırçalaması ve dil temizliği sonrası gargara mutlaka kullanılmalıdır. Bu dilde kalan bakterileri tamamen ortadan kaldıracaktır.
Fırçalama sonrası diş ipi kullandıktan sonra kazıyı ve gargarayı yapın
Dilin alt kısmı ve damak kısmını gözden kaçırmayın o bölgelere 2-3 kez ileri geri hareketi uygulayın.
6 Comments
Zamanında da böyle dediler, dilin üzerindeki papillalar bozuldu, şimdi en ufak bir çay içiminde bile dil sapsarı oluyor. Dil fırçalamaktan midem bulandı artık. Dil ne fırçalanır ne de kazınır! Dile dokunulmaz bile! Orta okulda gelen sağlıkçıların dili fırçalayın demesiyle 20 yıldır dil firçalamaya mahkumum! Fırçalamazsam papillaların altı doluyor sapsarı görünüm, sanki iltihaplı gibi. Çözümü de yok! Berbat bir yaşam… Dokunmayın dilinize!
Dil temizleyici olarak gümüş içerikli temizleyici mi seçmeliyiz bakır içerikli mi
ben paslanmaz celik aldim bakie kokar.bide uzun olursa dilin arkasina kolayca uzanabilir.saglikli gulusler
Benim ağzımda porselen diş var ordaki dış etim de şişlik oluyor bazen
Dilim sapsarı ne yapmalıyım
Bir sabah uyandığımda dilim sarı renkteydi ve ağzımda değişik bir tat vardı hemen temizledim ve ne olduğunu anlamadım. Sanırım çok hızlı üreyebilen Anaerobik Organizmaydı. Ve o günden bu yana 3 ay geçti dilim tertemiz olmasın rağmen hala aynı tadı alıyorum üstelik her yemekten ve içecekten. Son zamanlarda birlikte gelişen koku kaybı da yaşıyorum her yiyecekten aynı tadı aldığım gibi her maddeden de aynı kimyasal kokuyu alıyorum tıpkı parosmi gibi ama daha farklı. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Bakteriyal antibiyotik mi kullansam doktora mı gitsem doktora nasıl anlatsam çıkmazdayım.
En yakın zamanda muayene randevu almanızı tavsiye ederiz. Dil üzerinde tat dokuları ile ilgili problem yaşıyorsunuz. Bu ağız ve diş sağlığınız ile alakalı bir problem olabilir.