Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma; dişin yüzeyine uygulanan beyazlatma ajanının dişe etki edip renginin açılmasını sağlaması işlemidir. Diş beyazlatma, özel jeller ve özel tekniklerle dişin içindeki lekelenmeleri giderir ve dişin rengini açar. Gülüş tasarımının vazgeçilmez tedavileri arasında yer alır. Diş beyazlatma dişleri sarı olan veya gülüşünün daha belirgin derecede farkedilmesini isteyen bireyler tarafından başvurulan bir işlemdir.
Diş temizleme ile diş beyazlatma tamamen farklı konulardır. Beyazlatma dişin yapısında gerçekleşirken, diş temizleme, dişin üzerinde var olan lekeleri çıkartma işlemidir.
Dişlerimiz Neden Sararır ?
Dişlerimizin sararmasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanları: çay, kahve, kola, meyve suyu, kırmızı şarap vb renklendirici maddeler içeren içecek ve yiyeceklerin yoğun kullanılması ve aşırı sigara tüketimi en önemli etkenlerdendir; yaşlanmayla beraber dişin yapısal değişikliği, aşınması, yüzey yapısının daha pürüzlü hale gelmesi dişin sararmasına neden olur; eski protezler, kaplamalar, dolgular. Ayrıca dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatıcı özel madde dişlerinizin üzerine diş hekimi tarafından sürülür ve özel bir cihaz aracılığı ile ışın dişlere 10-15 dakika uygulanır, bu işlem belli aralıklarla tekrar edilerek ilacın dişinize etki etmesi sağlanır. Bu işlemler öncesinden diş etleriniz özel bir madde ile kaplanır. Bu klinik ortamında yapılan diş beyazlatma uygulaması ofis tipi beyazlatma olarak adlandırılır.
Neden Diş Beyazlatma ?
Beyaz dişler kendi kişisel bakımına dikkat eden her bir bireyin önceliğidir. Çünkü dişlerdeki renk bozukluğu kişilerin psikolojik durumunu bile etkileyebilmektedir. Diş beyazlatma için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunların bazıları evde uygulanan bitkisel çözümler, çeşitli beyazlatıcı diş macunları ve profesyonel diş beyazlatma yöntemleridir.
Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?
Beyazlatma işlemi doğru bir şekilde uygulandığı taktirde hiç bir şekilde dişlerinize zarar vermemektedir. Diş beyazlatma işlemi esnasında diş etlerinizi korumak amacıyla koruma jeli sürülmektedir.Yani diş etleriniz ve dişleriniz hiç bir şekilde zarar görmemektedir. Diş hekimi tarafından uygulanmayan işlemlerde ise zarar görme riski bulunmaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki beyazlatma yöntemi vardır. Her iki yöntem de güvenle uygulanabilir.
Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma, diş hekimlerinin muayenehane veya klinik ortamında uyguladığı diş beyazlatma yöntemidir. Diş etlerini korumak için yapılan bariyerden sonra, dişlerin üzerine sürülen özel bir diş beyazlatma jelinin, bir ışın kaynağı ile aktifleştirilerek yapılan beyazlatma işlemidir. Özel bir ışın kaynağı, lazer ya da yüksek kaynaklı bir ışın kaynağı olabilir. Hekimin tercihine bağlıdır. Ofis tipi beyazlatmadan sonra hastanın dişi normalden birkaç ton daha beyaz hale gelir.
Ofis Tipi Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işlemine karar verdikten sonra, ilk olarak hastanın diş taşları temizlenir ve parlatması yapılır. Başlangıç rengi fotoğraflarla ve renk skalalarıyla kayıt edilir.Hastanın yanaklarını korumak ve diş beyazlatma alanından uzaklaştırmak için hastanın ağzına bir ekartör (yanak dudak ayıracı) takılır. Diş etlerini korumak amacıyla ise diş ve diş etlerinin birleştiği bölgeye 3–5 mm kalınlığında ışıkla sertleşen bir bariyer (koruyucu) uygulaması yapılır. Sonrasında hazırlanan aktif haldeki diş beyazlatma jeli dişler üzerine uygulanır. Genel olarak 15-20 dakikada bir sürülen kimyasal yenilenir veya karıştırılıp yeniden ışın verilir. Bu işlem 2-3 kez tekrarlanır. Bu işlemler bittikten sonra dişler üzerindeki kimyasal ajanlar aspiratör yardımıyla temizlendikten sonra diş rengi kontrol edilir.
Beyazlama etkisi 24 saat sonrasına kadar devam edecektir. Bu sebeple gerçek etkiyi görebilmek için 1 gün beklemek gerekir. İyi ve kalıcı bir etki oluşması için ofis beyazlatma ev tipi beyazlatma ile desteklenebilir.
Ev Tipi Beyazlatma
Beyazlatma plağı ve diş beyazlatma jeli yardımıyla belli periyotlarla evde uygulama yaparak, diş renginin beyazlatılması işlemidir. Ev tipi beyazlatmaya hekiminiz karar verecektir.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Diş beyazlatma fiyatları 2020 yılı verilene göre 1500₺ ile 2000₺ civarında değişmektedir. Dişlerinin renginden memnun olmayan bireylerin en çok merak ettiği konulardan olan diş beyazlatma fiyatları klinikten kliniğe değişkenlik göstermektedir. Diş beyazlatma fiyatını etkileyen faktörler diş hekiminin tecrübesi, kullanılan diş beyazlatma ürünleri, lazerle diş beyazlatma ve diş beyazlatma işleminin ev veyahut ofis tipi yapılmasıdır.
Evde Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Aşama aşama evde diş beyazlatma nasıl yapılır bakalım. İlk seansta ölçü alınır. Bu ölçüye göre kişiye özel, dişlerle tam uyumlu ve diş etlerine taşmayan plak hazırlanır. Bu plakla beraber evde uygulamak üzere hekiminiz diş beyazlatma jelleri verecektir. Kesinlikle marketlerden ya da dışarıdan aldığınız ürünleri kullanmamalısınız. Hekiminiz evde uygulamayla alakalı gerekli bilgileri verdikten sonra bu bilgiler ışığında uygulamanızı evde yapabilirsiniz. İlk başta günlük 2-3 saatten başlayarak, hassasiyet durumuna göre bu süre 7-8 saate kadar uzatılır. 2-3 hafta boyunca günlük 8 saat ev tipi beyazlatma uygulayarak istenen sonuca ulaşılmaktadır.