Dişlerinizi fırçaladıktan sonra lavaboda biraz pembeleştiğini fark ettiniz. Ya da belki diş ipi kullandıktan sonra ağzınızda kan olduğunu fark ettiniz. Diş etlerinin kanamasına ne sebep oldu? Ve ciddi mi? Diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanaması nasıl geçer? Diş etleri birçok nedenden dolayı kanar. Diş eti hastalıkları gibi bazı nedenler ciddidir ve diş hekiminizi bir an önce aramanızı gerektirir. Diş eti kanamasının diğer nedenleri daha az ciddidir. Bazı durumlarda, günlük fırçalama ve diş ipi kullanma rutininizde basit değişikliklerle diş etlerinin kanamasını durdurabilirsiniz. Ciddi diş eti hastalığının yanı sıra, işte diş etlerinin kanamasının nedeni ve sorun daha büyük bir sorun haline gelmeden diş eti kanaması neden olur ve diş eti kanaması nasıl geçer hakkında bilgiler aktaracağız.
Diş eti kanaması neden olur sorusunun cevabı olarak diş eti iltihabı, diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Semptomlar hassas ve şişmiş diş etlerini ve bazı durumlarda fırçalama ve diş ipi sırasında diş etlerinin kanamasını içerir.
Diş eti iltihabı, diş eti hattınızdaki plak düzgün şekilde çıkarılmadığında ortaya çıkar. Bu yapışkan plak, diş etlerini enfekte ederek kanamaya ve hassasiyete neden olan her türlü kötü bakteriyi üretir. Bu erken aşamada, diş eti iltihabı daha ciddi bir diş eti hastalığına dönüşmeden durdurulabilir ve tersine çevrilebilir. Uygun ağız bakımı ile diş eti iltihabının neden olduğu diş eti kanamasını önleyin veya durdurun. Düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın ve rutin diş muayenelerinizin üstesinden gelin.
Diş eti kanamasının bir başka olası nedeni de kan inceltici ilaçlardır. Kan inceltici ilaçlar kanın pıhtılaşma kabiliyetini azaltır ve diş eti hattı da dahil olmak üzere daha kolay kanamalara yol açar. Diş hekiminizi her ziyaret ettiğinizde, ona yeni ilaçlar hakkında bilgi verin. Bu, diş hekiminin diş eti kanamasının ve diğer ağız sorunlarının nedenini belirlemesine yardımcı olur. Peki diş eti kanaması nasıl geçer? Diş hekiminiz, ilaçların neden olduğu diş eti kanamasını en aza indirmeye veya durdurmaya yardımcı olmak için farklı bir ağız bakımı rutini önerebilir.
Diş etleriniz diş ipi kullandıktan sonra kanarsa, daha önce hiç kanamamışsa, bunun nedeni diş ipinin kendisi olabilir. Diş ipi kullanmaktan birkaç gün uzaklaştıysanız veya haftalık diş ipi kullanma oranınızı artırdıysanız, hafif diş eti kanaması fark edebilirsiniz. Bu diş eti kanaması birkaç diş ipi seansından sonra kendiliğinden durmalıdır. Diş etleriniz sık sık kanıyorsa veya her diş ipi kullandığınızda diş hekiminizi ziyaret edin.
Yeni bir diş fırçası türü de diş eti kanaması neden olur sorusunun cevabıdır. Yumuşak kıllardan sert kıllara geçerseniz, kanama bazen diş etlerinizin size onu bir çentik almanızı söylemesinin bir yoludur. Çoğu diş hekimi, özellikle diş etlerinde daha kolay olduğu için yumuşak kıllı bir diş fırçası önerir. Bu nedenle, diş etleriniz sert kıllı bir diş fırçasından kanarsa, uyarıya dikkat edin. Yumuşak kıllara geri döndükten sonra, diş eti çizgisi boyunca kanama birkaç fırçalama seansı içinde durmalıdır.
Hamilelik sırasında artan hormonlar, diş etlerinize kan akışının artmasına neden olarak diş etlerinizi plak ve bakterilere karşı daha hassas hale getirir. Bu da genellikle fırçalama sırasında hassas diş etlerine ve diş eti kanamasına yol açar. Hamilelikte diş eti kanaması ve buna bağlı herhangi bir diş eti kanaması genellikle hamilelikten kısa bir süre sonra durur.
Diş eti kanaması neden olur, bir rehber niteliğindedir. Ancak ağız sağlığınızla ilgili her şeyde olduğu gibi, hiçbir şey düzenli diş muayenelerinin yerini tutamaz. Rutin diş hekimliği randevularında, diş hekiminiz diş eti hastalığı belirtilerini kontrol eder ve diğer ağız sağlığı sorunları için tarama yapar. Diş etlerinizin kanayıp kanamadığını, diş etlerinin kanamasının nedenlerini ve onu durdurma planını belirlemeye yardımcı olur.
Diş eti kanaması nasıl geçer veya diş eti kanaması ile devam eden ağrı ilişkisi yaşıyorsanız, bir sonraki kontrolünüzü beklemeyin. Tedavi edilmediğinde diş eti kanaması daha ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açar, bu nedenle endişeleriniz varsa şimdi diş hekiminizden randevu alın.