Diş kaplama çeşitleri diş estetiği için sıkça tercih edilen yöntemlerden biridir. Kaplama diş çeşitleri yapılan işlemin durumuna göre değişiklik gösterir. Kaplama diş çeşitleri porselen lamina, empres ve monolitik diş kaplama gibi çeşitlere ayrılır. Özellikle dişlerin aralıklı yapıda olması ya da diş renginin düzeltilmeyecek kadar bozulması gibi nedenlerden dolayı diş kaplama işlemleri tercih edilmektedir.
Diş kaplama işlemi dişlerin çürümesi ya da estetik görünümünü kaybetmesi gibi durumlarda dişler üzerinde bulunan çürüklerinin temizlenerek eski görünümüne kavuşturulabilmesi için farklı malzemeler kullanılarak dişlerin kaplanmasıdır.
Diş kaplaması diş çekilmesi, diş çürümesi, ağızdaki boşlukların tedavisi ve kırılmış diş dolgusu gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Aynı zamanda diş kaplama estetik diş hekimliği işlemleri arasında ilk başvurulan yöntemlerden biridir.
Estetik diş hekimliğinde dişlerinde problemleri olan veya aşırı renk bozukluğu sorunu yaşayan hastalara diş kaplama işlemi estetik amacıyla yapılabilmektedir. Diş kaplama uygulaması hastanın diş sorunları ve bütçesine bağlı olarak değişik malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Diş kaplaması yaptıranlar dişlerini dış etkenlere karşı korurken aynı zamanda estetik bir gülüşe de sahip olabilmektedirler.
Diş kaplama tedavileri genel olarak sorunsuz bir diş sağlığı için hastada oluşmuş diş problemlerini gidermek ve estetik bir gülüşe sahip olmalarını sağlamak adına uygulanır. Genel olarak diş kaplama yapılma nedenleri şunlardır;
Diş kaplama çeşitleri kullanılan malzemeye göre 8 çeşidi bulunmaktadır. Hastanın biyolojik ve fiziksel özelliklerine göre farklı kaplama çeşitleri tercih edilebilir. Diş kaplama tedavisinde kullanılacak kaplama çeşidi belirlenirken hastanın estetik beklentisi ve bütçesi de dikkate alınmaktadır. Sıklıkla kullanılan 8 diş kaplama çeşitleri ise şunlardır:
Zirkonyum diş kaplama içeriğinde beyaz renge sahip bir madde olan zirkonyum kullanılmaktadır. Metal desteksiz olarak yapılan zirkonyum diş kaplamalar estetik ve doğal bir görünüm sağlamaktadır. Isırma kuvveti, bakım durumu ve bulunduğu konum gibi unsurlara göre yaklaşık 10 yıla kadar rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Laminate veneer diş kaplama, hastanın dişlerinde deforme ve kırılma olması halinde özel olarak tasarlanabilen ve dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan bir estetik kaplamadır. En koruyucu diş protez uygulaması olarak bilinen lamine diş kaplama işleminde diş üzerinde oldukça az olarak törpüleme işlemi yapılmaktadır. Oldukça güçlü ve sağlam yapıya sahip lamine diş kaplamalar yaprak diş kaplama olarak da adlandırılmaktadır ve en doğal diş kaplamalar arasındadır. Tek diş ya da çoklu diş kaplama işlemine uygun olan lamineler ağız bakımı ve hijyene dikkat edildiği takdirde 15 yıla kadar kullanılabilmektedir.
Metal alt yapıya sahip porselen diş kaplama oldukça sık tercih edilen bir kaplama çeşididir. Kullanım amacı metal alt yapısı sayesinde seramik porselenin kullanım ömrünü arttırmaktır. Genel olarak ön dişlerde kullanılır ve 15-20 yıla kadar rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Seramik diş kaplama genel olarak ön dişlerin estetik tedavisinde tercih edilmektedir. Metal alt yapılı kaplamalar ile kıyaslandığında dişlerde daha az aşınmaya neden olmaktadır. Altta metal olmaması nedeniyle diş eti kenarında koyu renkli çizgi görünümü oluşmamaktadır. Düzenli ağız bakımı ile yaklaşık 15 yıl kadar kullanılabilmektedir.
Metal diş kaplama oldukça uygun maliyeti ve 20 yıla kadar sürebilen uzun ömrü ile dişlerin kaplamasında tercih edilirken estetik kaygılara sebep olabileceği için ön dişlerde tercih edilmemektedir. Ayrıca diğer kaplama türleri ile kıyaslandığında diş eti çekilmelerine neden olabileceği gözlemlenmiştir.
Kompozit diş kaplama diğer kaplama türleri ile kıyaslandığında çok daha uygun fiyatlıdır ve kısa sürede yapılabilir. Ancak kullanım ömrü 3-6 yıl gibi kısa bir süredir. Ayrıca doğal dişe oldukça yakın özelliklere sahip bu kaplama tıpkı doğal dişteki gibi leke tutmaktadır.
Altın diş kaplama yıpranması en az görülen kaplamalar arasındadır. Doğal görünümden oldukça uzak olması nedeniyle diş hekimleri ve hastalar tarafından çok tercih edilmeyen bu kaplamalar çok uzun yıllar dayanabilmektedir. Bunun sebebi ise bu kaplama türünün insan diş yapısına en uyumlu kaplama olmasıdır.