Diş küretaj tedavisi; diş etlerinin iç kısmına ilerleyen tüm diş taşı ve mikropları temizleyerek diş sağlığını iyileştirmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Diş küretaj uygulamasının, diş taşı temizliği ile temel farkı enfeksiyonun diş köküne ilerlemeye başlaması nedeniyle derinlemesine yapılmasıdır. Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Nazaroğlu küretaj uygulamasını tüm yönleriyle bu yazıda açıklıyor.
Peki tam olarak küretaj nedir? Diş küretaj, ağızdan ve diş etlerinden hastalıklı doku, tartar ve plakların çıkarılması işlemidir. Diş küretaj, periodontal hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla sıklıkla uygulanan bir tekniktir. Küretaj kelime anlamı olarak ”derin temizlik” anlamını ifade etmektedir.
Diş küretajı uygulaması yapılırken diş etlerinde iltihaplı ölü dokuyu kesmek için özel lazer kullanılır. Burada temel amaç hasarlı ve iltihaplı dokuların sağlıklı dokulara da bulaşmasını engellemektir. Hasarlı dokunun çıkarılması neticesinde sağlıklı yeni doku gelişimi tetiklenir. İleri seviye olmayan aşamalarda diş ile diş eti arası açılarak işlem yapılabilmektedir.
Açık küretaj; ileri seviye periodontal hastalıkları olan kişilerde ölü diş etlerinin kesilerek diş sağlığını korunması amacıyla uygulanan tekniktir. Açık küretaj uygulaması kapalı küretaj uygulamasının yeterli olmayacağının tanısı koyulduktan sonra yapılır.
Kapalı küretaj; diş eti ceplerinin açılarak içeriden derinlemesine yapılan diş taşı, plak temizliğidir. Kapalı küretaj yönteminde mümkün olduğunda diş etleri korunur. Ancak ölü ve hastalıklı dokular uzaklaştırılmaktadır.
Diş eti hastalıkları uzmanı hastanın durumu değerlendirdikten sonra açık veya kapalı küretaj tedavisini şu şekilde yapar.
Diş Küretaj fiyatları belirlenirken hastanın ağız hijyen durumu, kliniğin konumu ve hekim tecrübesi küretaj fiyatını belirler. Küretaj fiyatları hastadan hastaya değişebilse de ortalama 1-2 seansta tamamlanan diş küretaj tedavisi fiyatı 2021 yılında 500 TL ile 900 TL fiyat aralığındadır.
Daha detaylı bilgi için Hemen Ara Randevu Al Whatsapptan Yaz
Küretaj tedavisi sonrası bir hafta süreyle sıcak soğuk hassasiyeti ve ufak kanalamalar yaşanması gayet normaldir. Belirli süre sonra diş etleri sağlıklı olan pembe rengini almaya başlar. Küretaj sonrası, diş ipi kullanımı ve ağız gargarası aksatılmamalıdır. Tartar ve plaklar ağız hijyeni korunmadığında bir kaç yıl içinde aynı bölgelere yerleşebilir. Diş kökleri sağlığı açısından diş etlerinin bakımı önem teşkil eder. Periodontal küretaj diş eti hastalıklarını ilerlemesini durdurur, bundan sonraki süreçte hastanın ağız hijyenini koruması ve diş hekimi muayenelerini aksatmaması gerekmektedir.
3 Comments
Anesteziyle mi uygulanıyor?
Merhaba uyuşturcu sprey ve iğne ile anestesizi yapılmakta.
Gayet açıklayıcı bir bilgi merak gideren bir yazı olmuş teşekkürler.