Son yıllarda teknolojideki gelişmeler diş hekimliğinde yeni bir trend yarattı. Sıklıkla duymaya başladığımız gülüş estetiği kavramı ortaya çıktı. Gülüş estetiği günümüz diş kliniğimizde en yaygın uygulamalardan biridir.
Diş Uzunluğu Uzatma: Son yıllarda gülüş estetiği sağlamak için erbiyum lazerler sıklıkla kullanılmaktadır. İnsanlar gülümsediğinde daha çok gülümsediğinde bu tekniği kullanırız. Erbium lazerler sayesinde ameliyata gerek kalmadan hastanın diş etlerini istediğimiz kadar geri çekebilmemiz mümkündür. Bu sayede daha fazla diş ve daha az diş eti görülür. Bunu yaparken dişlerin taçlarının dudak, yüz ve diğer çevre dokularla uyumu ve orantısı çok iyi değerlendirilmelidir.
Yüz Analizi: Gülüş estetiği için hastanın yüz hatları belirlenir. Bunlar bu özelliklere göre planlanmıştır. Diş yapısı yüz özelliğine göre belirlenir ve gerekirse diğer tıp dalları da dahil olmak üzere yüzün diğer bölgelerinde yapılacak operasyonlar da planlamaya dahil edilir. Sonuç olarak istediğimiz altın orana ulaşabiliriz ve sonuçta tedavi, dişler, dudaklar ve birbiriyle orantılı yüz hatları ortaya çıkacaktır.
Lamina Porselenler: Porselen laminatlar ince ve yarı geçirgen bir porselen tabakasına sahip olsalar da özel bir yöntemle güçlü yapıştırma sistemleri kullanılarak diş yüzeyine yapıştıkları için dişten ayrılamazlar. Ancak teşhisin doğru yapılması ve doğru dişe, doğru bölgeye ve doğru hasta tipine uygulanması bu porselen yaprakçıkların ömrünü uzatmaktadır. İleri sıkma alışkanlığı olan hastalar ve büyük dolgulu dişler için uygun değildir. Lamina minimum diş aşınması ile maksimum estetik sağlayan porselendir. Işık geçirgenliği nedeniyle doğal dişlerden ayırt edilmezler. Renk değiştirmezler. Ağızda yabancı bir cisim varmış gibi hissetmezler.
Zirkonyum Porselenler: Dişlerden herhangi biri madde kaybına maruz kaldığında dişte boşluklar oluşur ve komşu diş bu boşluğa doğru hareket eder. Böylece ağız içi diş yapısı ve şekli bozulur. Buna göre ağız kapama ve çiğneme kuvveti de etkilenir. Bu boşluklar uzun süre dolmazsa boşluk artar. Bu nedenle bu boşluklar, mekanın büyüklüğüne ve sayısına göre kron veya köprülerle doldurulur. Bu işlemlerde metal destek kullanılmaktadır.
Günümüzde metal desteksiz full porselen kron köprüler herhangi bir metal kullanılmadan boşlukları çıkarmak için kullanılabilmektedir. Zirkonyum porselende metal alt yapı yerine köprü dişlerinde kullanılır. Metal içermeyen köprü veya metal içermeyen köprüler olarak da adlandırılan “Full Porselen” köprünün tam avantajı, çok yüksek dayanıklılığı ile arka bölgedeki köprülerde tam bir estetik görünüm sağlamasıdır. Diş eti çekildiğinde full porselenler estetik görünümünü korumaktadır ve metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluşturabilir. İçeriğinde kullanılan nikel ve gümüş gibi malzemelerde oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur.
Diş İmplantları: Diş implantları, üzerine kron, köprü veya hareketli protez yapılabilmesi için çene kemiğine yerleştirilen, genellikle vida şeklinde, titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. Doğal dişin aksine, implant çene kemiği ile tamamen birleşmelidir. Bu kombinasyonun gerçekleşmesi için çene kemiğine implant yerleştirildikten sonra ortalama 2-3 ay beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda uygun destekler implant üzerine yerleştirilir ve protezin yapımına başlanır.
Tek diş kaybı durumunda geleneksel yöntemle tedavi edildiğinde yan yana iki dişin kesilip köprü yapılması gerekir. Ancak eksik dişin yerine implant destekli bir kron yapıldığında komşu dişlerin kesilmesi önlenir ve diş dokuları maksimize edilir. Çoklu diş eksikliğinde geleneksel yöntem eksik dişlerin bir köprü veya hareketli protezlerle tamamlanmasıdır.
Diş teli fiyatları ne kadar? Diş teli fiyatları 2021 yazımız da göz atabilirsiniz tıklayarak.
Tam dişsizlik durumunda total protez istemeyen veya kullanamayan hastalar çene kemiğine 6-8 implant yerleştirilerek tamamen sabit protez ile yerleştirilebilir. Çene kemiğinin sabit protez için uygun olmadığı durumlarda minimum iki implant yerleştirilebilir ve implant destekli hareketli protezler uygulanabilir. Bu sayede hastalar total protezlerde çıkık, oynama gibi sorunlardan kurtulmuş olur. Gülüş estetiği hakkında daha fazla bilgi için Periodent diş kliniğine ziyaret edebilirsiniz.