Yemek artıkları tükürükte bulunan minerallerle birleşerek diş etlerin ve dişlerin etrafında bir tabaka oluşmasına sebebiyet verir. Diş taşı temizliği, dişler üzerinde biriken diş taşlarının ultrasonik aletler ile temizlemektedir. Dişlerde kahve, çay, sigara gibi renklendirici maddelerin giderilmesi sağlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili süreci dişlerini düzenli ve doğru bir şekilde fırçalamaktır. Ancak diş taşı oluşumu olasılığı için 6 ayda bir diş hekiminize danışmanız önerilir. Bu şekilde yapılan diş taşının temizliğinin diş dokularına hiçbir zararı yoktur. Aksine taşlar temizlenmezse diş eti hastalığına, diş eti çekilmesi, kötü ağız kokusuna ve dişlerin uzun süreli titremesine neden olur. Diş taşını en aza indirmek veya önlemek için diş fırçası ile florürlü diş macunu ve diş ipi ile dişlerin düzenli bakımı yapılması gerekir.
Düzenli olarak temizlenmeyen dişlerde, dişlerinizi ne kadar fırçalarsanız fırçalayın, diş minesi tamamen temizlenmeyecektir. Zamanla fırçalanmayan dişlerde bakteri artarak çürükler oluşur. Sonuç olarak diş kaybı gibi problemlerle karşılaşılır. Tartar en çok kolay temizlenemeyen diş etleri ve dişler arasında yaygındır. Diş etleri için en büyük sorun budur. Burada oluşan tartar temizlenmezse diş eti iltihabı, diş eti şişmesi, diş kaybı gibi büyük sorunlar ortaya çıkar.
Dişler fırçalanarak diş taşı çıkarılmaz. Ancak diş hekimleri tarafından diş taşı temizleme işlemleri gerçekleştirerek taş çıkarılabilir. Bu işlemde önemli olan diş taşını temizledikten sonra hasta dişini koruması gerekmektedir. Gerektiği taktirde diş taşı temizlikleri altı ayda bir yapılması gerekmektedir.
Diş hekimliği için özel olarak geliştirilmiş diş taşı temizliği; Son model ultrasonik cihazlar veya uygun el aletleri ile yapılan işleme verilen isimdir. Bu uygulama sırasında diş minesine zarar verilmez; Çünkü bu cihazlar diş taşı temizliği için özel olarak geliştirilmiştir. Diş taşı temizliği yapılırken hava, su ve temizlik ürünleri de kullanılmaktadır. Diş taşı temizliği; diş kliniği ortamında 20-25 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan uygulamadır.
Diş taşı temizliği sonrası diş köklerinizin fazla açığa çıktığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tartardan kaynaklanan diş eti çekilmesi; tartar temizlikten önce göze batmazken, diş taşı temizliği sonrası dikkat çekebilir. Diş eti çekilmesi bir ameliyatla düzeltilemeyecek kadar ilerlemişse, tek yol iyi ağız hijyenidir. Diş taşı temizliği sonrası genellikle 6 ayda bir yapılmalıdır. Ama hatırla; Temizlenmiş tartarın tekrarını önlemek için iyi bir ağız hijyeni gereklidir. Ağız ve diş bakımınız için diş taşı temizlikleri yapan diş hekimine önerilerde bulunmayı unutmayınız.
Diş taşı temizliği işlemi sadece diş hekiminiz tarafından yapılmalıdır. Temizleme işleminin ilk adımında diş sıyrılır. Temizlik genellikle ultrason cihazları kullanılarak tamamlanır. Bir sonraki adımda dişler cilalanır ve düzeltilir. Cilalama işlemi devam ederken kalan plaklar çıkarılır ve dişe daha sağlıklı ve parlak bir görüntü verilir. Bu işlem dişin olası plak oluşumuna karşı korunmasına ve estetik bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Diş hekiminiz size bu prosedürü ne sıklıkla tekrarlamanız gerektiğini söyleyecektir. Unutulmamalıdır ki, diş temizliği günlük ağız bakımınıza ek faydalar sağlar, ancak günde iki kez diş fırçalamanın florür içeren günlük bir diş macunu ile asla yerini tutmayacaktır. Diş hekiminiz, günlük ağız bakımınıza yardımcı olmak için plağın çıkarılmasına yardımcı olmak için klinik olarak kanıtlanmış bir sodyum bikarbonat diş macunu kullanmanızı önerebilir.
1 Comment
Diş taşı gerçekten önemli konu ararkadaşlar . Diş taşımızı düzenli bir şekilde temizleyelim. Hayatımıza mutlu devam edelim.