Bazen diş etlerinize ve dişlerinize en iyi şekilde bakmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, özel diş prosedürleri gerektiren sorunlar ortaya çıkar. Diş etleriniz enfeksiyon kaptığında veya hasar gördüğünde, diş eti ameliyatı yapılmalıdır. Neyse ki, diş etlerinizle ilgili sorunları tedavi etmek için kullanılabilecek bir dizi modern prosedür var. Tedavi olmazsa sorun daha da kötüleşecek ve kısa sürede dişleriniz, ağzınız ve çene kemiğinizde sorunlara yol açacaktır. Diş eti ameliyatı öncelikle diş etlerinizin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak için yapılır. Diş eti ameliyatının en yaygın nedenlerinden bazıları, daha fazla dişe maruz kalmak için fazla diş etlerinin çıkarılması ve diş etlerinin yeniden şekillendirilmesidir.
Başlangıçta, diş eti ameliyatı periodontal hastalık için bir tedavi olarak kullanılmıştır; ancak günümüzde sıklıkla kozmetik bir işlem olarak kullanılmaktadır. Dişler ve diş etleri arasında cepler veya boşluklar oluşmuşsa, diş eti ameliyatı için Periodent kozmetik diş hekimliği isteyebilirsiniz. Cepler, diş etlerine ve dişlere daha fazla zarar verebilecek bakterilerin büyümesini teşvik eden yiyecek parçacıklarını hapseder. Diş eti ameliyatı, dişlerinizin etrafındaki fazla diş eti dokusunu çıkarmak için de kullanılır. Fazla diş eti, dişlerinizin arasını iyice temizlemenizi zorlaştırabileceği gibi konuşmanıza veya yemek yemenize engel olabilir.
Diş eti estetiği genellikle diş etlerinizi yeniden şekillendirmek için kullanılır, bu da diş etlerinin daha doğal görünmesini sağlar. Bu prosedür aynı zamanda kötü şekillenmiş diş etlerini, asimetrik diş etlerini, diş etlerine travmayı düzeltmek için veya kozmetik amaçlı kullanılır.
Diş hekiminin dişin kemiğine ve köküne ulaşması için diş eti dokusunu geçici olarak geriye katlaması için dişleri diş etlerinden ayırarak diş eti flep işlemi yapılır. Bu prosedür periodontiti (diş eti hastalığı) tedavi etmek için kullanılır. Diş eti flep ameliyatı genellikle orta ila ileri periodontiti olanlara önerilir. Tipik olarak bir gingival flep prosedürü yapılmadan önce, diş hekimi genellikle ölçekleme ve kök düzeltme olarak bilinen bir prosedürü deneyecektir. Diş taşı temizliği ve kök planlaması sırasında diş eti enfeksiyonu giderilmezse enfeksiyonun tamamını gidermek için diş eti flebi ameliyatı gerekebilir.
Diş köklerinin çekilmesi nedeniyle diş kökleri açığa çıktığında, kusurlu diş eti onarmak için diş eti grefti ameliyatı kullanılır. Diş eti grefti kemik kaybı riskinin yanı sıra ek çekilmenin önlenmesinde faydalıdır. Bir diş eti grefti, bir dişin köklerini örtmek için veya diş etinin aşırı yokluğunda diş eti dokusunu geliştirmenin bir yolu olarak kullanılabilir. Bu prosedür sırasında, ağız cerrahı diş eti dokusunu damağınızdan veya başka bir donör kaynaktan çıkaracak ve açıkta kalan kökü kapatmak için diş eti dokusunu kullanacaktır. Hassasiyeti azaltmak ve hatta diş eti çizgisine kadar bir veya daha fazla diş için yumuşak doku greftleri yapılabilir.
Diş eti ameliyatı çeşitli nedenlerle kullanılsa da en yaygın nedeni diş eti hastalığına bağlıdır. Her gün iki kez fırçalama ve günde en az bir kez diş ipi kullanmayı içeren iyi bir ağız hijyeni alışkanlığı edinmek son derece önemlidir. Temizlik ve kontroller için diş hekiminizle rutin ziyaretler planlamanız da önemlidir. Diş hekimi diş etlerindeki hasarları ne kadar erken keşfederse, tedavi o kadar kolay olabilir. Dişlerinizi sağlıklı tutmanın gerekli bir parçası olarak, bir dakikanızı ayırın ve bugün bir randevu ayarlamak için bizimle iletişime geçin.