Bir dişin etrafında hassasiyet ve ağrı yaşıyorsanız; dişçiye gittiğinizde, doldurmanız gereken bir boşluğunuz olduğunu doğrularsınız. Dolgu fiyatları sigortanız olup olmamasına, dolgunun karmaşıklığına, diş hekiminizin ücretlerine ve dolgu için kullanılan malzemeye bağlıdır.
Dişi doldurmak için kullanılan malzeme, bir dolgunun ne kadara mal olacağı konusunda önemli bir faktördür. En yaygın dolgu malzemelerinden ikisi amalgam ve kompozittir.
Amalgam dolgular gümüş, kalay, çinko, cıva ve bakır gibi çeşitli malzemelerden oluşur. Gümüş rengi amalgam dolgularını kolayca fark edilir hale getirir, ancak dayanıklıdır ve 10 yıla kadar dayanır. Bu aynı zamanda dolgular için en ucuz malzemedir. Diş sigortanız varsa, amalgam diş dolgu fiyatları için ortalama 150 TL’dir. Sigorta olmadan, dişin bir veya iki yüzeyini doldurmak için 250 TL ödersiniz. Dişin üç veya daha fazla yüzeyini kaplayan amalgam dolgular 300 ila 500 TL arasındadır.
Kompozit malzeme, plastiği ince cam partikülleriyle birleştirerek dişin rengine uygun bir dolgu oluşturur. Kompozit dişe bağlanarak, dişin amalgam dolgusundan daha güçlü olmasını sağlar. Kompozit dolgular, amalgam dolgulara göre daha pahalıdır. En az beş yıl sürmelerini bekleyebilirsiniz. Diş sigortası ile kompozit dolgu fiyatları için ortalama 200 TL ödersiniz. Sigortası olmayan hastalar, bir veya iki yüzeyi kaplayan kompozit bir dolgu için 350 TL kadar ödeme yapar. Dolgunun üç veya daha fazla yüzeyi kaplaması gerekiyorsa, 500 TL kadar ödeme yapmayı bekleyin. Bazı sigorta şirketleri, kompozit dolgularla ilgili ekstra maliyetleri karşılamamaktadır.
Altın alaşımı, dolgular için çok daha az kullanılan bir malzemedir. Sadece daha fazla iş gerektirmekle kalmaz, altın diş dolgu fiyatları da artırır. Büyüklüğüne bağlı olarak, diş sigortası olmayan hastalar altın diş dolgu fiyatları için 450 ila 4.500 TL öder. Çoğu altın dolgusu en az 15 yıl dayanır.
Diş hekimi, çürük veya hasarı düzeltmek için dişi ve gerekli olan bölgeye hazırlayarak işleme başlanır. Çürük veya hasar bir diş el aleti veya lazerle giderilir ve restorasyon tamamlanmadan önce döküntüyü ve bakteri gidermek için alan temizlenir.
Bir kompozit dolgu prosedürünü gerçekleştirmenin ilk adımı, dişin bir rubber dam kullanılarak izole edilmesini içerir. Diş izolasyonu, kompozit bir restorasyonda kritiktir çünkü nemin yapıştırma sürecine müdahale etmesini önler. Bu, çeşitli yapıştırıcıların yerleştirilmesini ve ardından kompozit malzemenin yerleştirilmesini ve daha sonra özel bir yapıştırma ışığı ile sertleştirilmesini gerektirir. Tamamlanan kompozit restorasyon hem işlevsel hem de doğal görünüyor.
Boşluk doldurulduktan sonra diş hekiminiz, dolgunun altında veya çevresinde veya diğer dişlerde çürük oluşmasını önlemek için atabileceğiniz adımları tartışacaktır. Florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalama ve günde bir kez diş ipi veya diş arası temizleyici ile diş ipi kullanmanız tavsiye edilir. Rutin kontroller ve diş temizliği için diş hekiminizden randevu alın. Diş hekiminiz, diş çürüğü riskinize bağlı olarak, plak oluşumunu ve çürümeyi önlemek için azı dişlerinizin üzerine yerleştirilebilecek dolgu macunları ve ek bir koruyucu önlem olarak florür ağız gargaralarının kullanılmasını önerebilir. Ayrıca, diyet ve beslenme ağız sağlığını etkilediğinden, dengeli bir diyet sürdürmek ve şekerli yiyecek ve içecek alımınızı ve ara öğünler arasında sınırlamak önemli olacaktır.